Susanne Resmark - Sångare - Mezzosopran

Susanne Resmark har de senaste åren etablerat sig som en av världens främsta dramatiska mezzosopraner. Hon fick sin utbildning vid Malmö Musikhögskola och Operaakademiet i Köpenhamn och engagerades omedelbart efter sina studier av Göteborgsoperan, där hon bland annat sjöng Mary i Den Flygande Holländaren och Herodias i Salome.

Sedan hösten 2001 tillhör Susanne Resmark solistensemblen vid Det Kongelige Teater i Köpenhamn. Bland roller hon gjort där märks Mrs. Quickly i Falstaff, Mescalina i Le Grand Macabre, Magdelone i Maskarade, Ulrika i Maskeradbalen, Ortrud i Lohengrin, Fricka i Valkyrian och Rhenguldet, Eboli i Don Carlo, Azucena i Trubaduren, Amneris i Aida, Klytamnestra i Elektra och Erda i Siegfried. Säsongen 2004/2005 gjorde Susanne sin USA-debut vidSan Francisco-operan som Mescalina i Le Grand Macabre.

Susanne Resmark är även flitigt anlitad som solist i konsertsammanhang och har bl a sjungit i Oslo, Göteborg, Stockholm, Amsterdam, Moskva, Bilbao, Saõ Paolo och Bryssel med dirigenter som Herbert Blomstedt, Semyon Bychkov, Aldo Ceccato, Rafael Frühbeck de Burgos, Valery Gergiev, James Loughran, Kent Nagano, Mikhail Yurovsky och Jaap van Zweden. Bland verk hon har framträtt i kan nämnas Verdis Requiem, Mahlers Kindertotenlieder, Das Lied von der Erde och Das klagende Lied samt Wagners Wesendonck Lieder.

Bland viktiga engagemang på senare år finner vi Mrs Quickly i Falstaff på GöteborgsOperan, Fricka, Erda och Norna 1 i Des Ring des Nibelungen vid Det Kongelige Teater i Köpenhamn, Verdis Requiem i Norrköping, Maria från Magdala i uruppförandet av Sven-David Sandströms oratorium Ordet i Stockholm och i Köpenhamn, Magdelone i Maskerade, Ortrud i Peter Konwitschnys uppsättning av Lohengrin – en rolltolkning för vilken Susanne Resmark tilldelades 2007 år Reumert Pris för bästa sångarinsats under året – samt Wesendonck Lieder och Isoldes Liebestod med Holland Sinfonia.

Susanne Resmark utsågs i december 2007 till Riddare av Dannebrogorden, Danmarks motsvarighet till Hovsångare.

Bland nyliga och kommande engagemang har vi Mahlers Symfoni nr.8 i Dresden och Bukarest, Amneris i Aida på Malmö Opera, Ortrud i Lohengrin på Deutsche Oper Berlin, Eboli i Don Carlo och Jezibaba i Dvoraks Rusalka på Det Kongelige i Köpenhamn, Gertrude i Gounods Romeo et Juliette på Festspelen i Salzburg och på La Scala, Marfa/Kabanicha i Janaceks Katia Kabanova på Göteborgsoperan, Klytämnestra i Elektra på Den Norske Opera, Ulrica i Un Ballo in Maschera på operan i Hamburg, Mère Marie i Poulencs Les dialogues des Carmélites på Théâtre du Capitole i Toulouse samt på Bayerische Staatsoper i München, Venus i Tannhäuser på Det Kongelige, Jezibaba i Rusalka på Göteborgsoperan och Ragonde i Rossinis Le Comte Ory på Metropolitan.