Charlotta Larsson

Charlotta Larsson är en av Sveriges mest framträdande lírico spinto-sopraner, och har under sin karriär framträtt vid alla ledande scener i Skandinavien såsom Kungliga Operan, GöteborgsOperan, Malmö Opera, Det Kongelige Teater och Den Norske Opera.

Vid sin professionella debut som Liù i Puccinis opera Turandot på Folkoperan i Stockholm etablerade hon sig omgående som en unik talang och hon gick snabbt vidare i karriären med roller som Pamina (Trollflöjten), Donna Anna (Don Giovanni), Ilia (Idomeneo) och titelrollerna i Rusalka och Syster Angelica – alla på ledande skandinaviska operahus. Bland övriga tidiga engagemang kan man nämna en rad konserter på Stockholms Slott med bl.a. Gösta Winbergh och Doris Soffel.

Karriären fortsatte med roller ur den italienska repertoaren såsom Mimí (La Bohème), Violetta (La Traviata), Desdemona (Otello) samt titelrollen i Aida. Bland övriga viktiga roller i Charlottas repertoar kan man nämna Tatiana (Eugen Onegin), Michaëla (Carmen) och Grevinnan Almaviva (Figaros Bröllop). Charlotta har varit anställd på Malmö Opera i roller som Grevinnan (Figaros Bröllop), Mimì (La Bohème) och Violetta (La Traviata) – den senare en roll som hon även sjungit på GöteborgsOperan. Sommaren 2008 ägnades åt barockopera då Charlotta sjöng titelrollen i Stradellas opera Salome, under ledning av Arnold Östman, och hösten 2008 var hon tillsammans med världstenoren Aleksanders Antonenko solist vid en Puccini-gala i Uppsalas nya konserthus där de två sångarna bjöd på arior och duetter från Puccini-operorna Il Tabarro, La Bohème, Sour Angelica, Manon Lescaut och Turandot.

Charlotta Larssons unika vokala identitet har bidragit till att göra henne till en eftersökt och uppskattad konsertartist. Hennes konsertrepertoar innehåller verk som Bergs Sieben Frühe Lieder, Strauss Vier letzte Lieder och Wagners Wesendonck-lieder. Hon är inte främmande för den nutida vokalmusiken och har deltagit i uppmärksammade uppföranden av bl.a. Jacqueline Fontyn’s sångcykel Blake’s Mirror för sopran och blåsorkester samt sopranpartiet i John Adams opera El Niño, som gavs på Den Norske Opera och på Malmö Opera.

Våren 2009 mottog Charlotta Larsson stora lovord för sin tolkning av titelrollen i operan Vanessa av Samuel Barber vid Skandinavienpremiären på Malmö Opera, en roll som hon senare även gjort i Wiener Konzerthaus och på Frankfurtoperan.

Andra roller som tillkommit på senare tid är Giorgetta i Puccinis Il Tabarro vid Opera på Skäret. Madame Lidoine i Poulencs opera Karmelitersystrarna på Malmö Opera, Marguerite i Gounods Faust på Folkoperan, Gräfin Madeleine i Capriccio på Kungliga Operan, Liù på GöteborgsOperan, Fältmarskalkinnan i Rosenkavaljeren på Malmö Opera, Desdemona i Opera på Skärets kritikerrosade Otello och Amelia i Maskeradbalen på Malmö Opera.

Hösten 2017 sjunger Charlotta Katerina i The Greek Passion på Wermland Opera.

Charlotta Larsson har tilldelats medaljen Litteris et Artibus för framstående konstnärliga insatser som operasångerska.

Våra artister