Jakob Högström

Jakob Högström hör sedan sin debut som Papageno i Trollflöjten på Drottningholmsteatern 2002 till en av de mest intressanta svenska barytonsångarna inom det lyriska facket. Genom en träffsäker behärskning av text och scen skapar han alltid en stark publikkontakt. Jakob är utbildad vid Kulturama, Royal Academy of Music i London 2001-2003 samt vid Operahögskolan i Stockholm 2003-2005.

Debuten som Papageno på Drottningholm följdes av bland annat titelrollen i Figaros Bröllop på Malmö Opera med Arnold Östman, Testo i Monteverdis Il Combatimento di Tancredi e Clorinda; dels med Drottningholms Barockensemble, dels med Arnold Östman på Confidencen i Stockholm och Baron Zeta i Folkoperans uppsättning av Lehars Glada Änkan, i regi av Suzanne Osten. Han var också barytonsolist i Lars-Erik Larssons Förklädd Gud tillsammans med Radiosymfonikerna och Thomas Søndergaard i en produktion av SVT till firandet av 100-årsdagen av kompositörens födelse.

2009 debuterade Jakob på Opéra Comique i Paris som Narbanor i Rameaus Zoroastre och därefter följde Dandini i Rossinis Askungen och Barden i Stenhammars Tirfing, bägge på Malmö Opera, Schaunard i la Boheme på NorrlandsOperan, Marcello i samma opera men på Malmö Opera, Papageno Trollflöjten och Greve Almaviva i Figaros Bröllop, bägge på Confidencen.

Jakob har även med framgång sjungit karaktärsroller vid uruppföranden av flera nyskrivna svenska operor; Baines i B Tommy Anderssons William på Vadstena-akademien (2006), Herr Snipa i Jonas Forsells Träskoprinsessan på Malmö Opera (2007),  samt Mäster Mikael i Norrköpings Symfoniorkesters barnopera Hion om natten.

Han är ofta anlitad som solist inom den sakrala repertoaren och har framträtt med de flesta svenska orkestrarna som t ex Sveriges Radios Symfoniorkester, Malmö Symfoniorkester och Helsingborgs Symfoniorkester.

Jakob samrbetar sedan flera år tillbaka med Duo Dialog vilket utmynnat i den kritikerrosade CDn Winterreise (2014).

Jakob har arbetat med dirigenter som Arnold Östman, Mark Soustrot, Staffan Larson, Christophe Rousset, Andrew Manze, Håkan Hardenberger, Christian Badea, Roy Goodman, Johannes Gustavsson och Fredrik Malmberg.

Bland övriga och kommande engagemang märks Schaunard i La Bohème på Norrlandsoperan, Marcello i La Bohème på Malmö Opera, neurologen Babinski i NorrlandsOperans beställningsverk Blanche och Marie,  titelrollen i The Son of Heaven i Vadstena, Skogvaktaren i Listiga lilla räven på NorrlandsOperan och Frédéric i Lakmé på Malmö Opera.

Våra artister