Johan Christensson – Tenor

Johan Christensson har sedan 1990-talet etablerat sig som en av Skandinaviens ledande och mest efterfrågande konsertsångare. Han har med stor framgång specialiserat sig som uttolkare av Evangelistpartierna i Bachs passioner och har framfört dem, och mycket annan konsertrepertoar, med ledande dirigenter över hela Europa såsom Andrew Manze, Robert King, Roy Goodman, Eric Ericson, Paul Goodwin, Nicholas McGegan och George Petrou.

Under 2000-talet har Johan alltmer synts på operascenen och har lovordats för sina insatser i moderna såväl som tidiga operaverk. För sin tolkning av Gustav III i Piteå kammaroperas uppsättning av Jan Sandströms God Natt, Madame mottog han många lovord liksom för sin insats i Thomas Adès Powder her face, med samma kompani. Andra viktiga roller i Johans operarepertoar är Mozartrollerna Belmonte (Enleveringen ur seraljen), Ferrando (Così fan tutte) och Tamino (Trollflöjten).

Våren 2007 framträdde Johan för första gången på en fransk operascen, i rollen som Kurt i Fénelons opera Faust på Théatre du Capitole i Toulouse vilket ledde till en rad återinvitationer bl.a. för tenorpartiet i Kurt Weills Berliner Requiem senare samma år. Vidare medverkade Johan i Monteverdis L’Orfeo på Drottningholms Slottsteater, Messias i Oslo Domkirke och i konsertframföranden av Belshazzar (Händel), Skapelsen (Haydn) och Requiem och Mässa i C-moll (Mozart). Under 2008 var Johan återinviterad till Drottningholm för Iro i Monteverdis Il ritorno d’Ulisse in Patria och senare under året medverkade han i världspremiären av Carl Unander Scharins kammaropera The Crystal Cabinet med Piteå Kammaropera. 2009 sjöng Johan Mercure och Suivant de l’Amour i Rameaus Hippolyte et Aricie med Emmanuelle Haïm på Théatre du Capitole i Toulouse, följt av Nutrice och Fortuna i L’incoronazione di Poppea på Drottningholm. 2010 repriserade Johan sin roll i Fenelons Faust på Opéra National de Paris – Garnier. Säsongen 2010/11 sjöng han titelrollen i Lullys opera Phaëton på Saarländisches Staatstheater i Saarbrücken.

Bland Johans senaste operaengagemang finns Gualtiero i Vivaldis opera Griselda vid Teatro Municipal in Rio de Janeiro och läraren i Janáčeks Den listiga lilla räven på Läckö slott opera samt Monseiur Triquet i Eugen Onegin vid Norrlandsoperan.

Konsertframträdanden under de senaste säsongerna inkluderar Evangelisten (Matteuspassionen) i Laeiszhalle i Hamburg samt vid Teatro Comunale di Bologna, Haydns Skapelsen med Norrköpings Symfoniorkester, Mozarts Requiem med Göteborgs Symfoniorkester, en turné i Kina med Helmuth Rilling med bl.a. Magnificat av Bach samt Bachs Kaffekantat i Megaron konserthus i Aten.

Våra artister