Maria Fontosh – Sopran - Sångare - Sopran

Maria Fontosh behöver inte sjunga många takter förrän man förstår att hon har en enastående sångarbegåvning. Dessutom har hon ett intagande väsen och ett säkert scenuppträdande. Hon behärskar fullkomligt sin hänförande vackra röst och har en sällsynt säkerhet i koloraturpartierna…Hennes framförande av ”Juvelarian” ur Gounods Faust var strålande uttrycksfullt.
Per A F Åberg, UNT 2013-01-06

Maria Fontosh är född i Ukraina och uppvuxen i Ryssland. Hon är utbildad i Moskva, vid Musikhögskolan och vid Operahögskolan i Stockholm. Hon gjorde sin debut på Vadstena Akademien 1999.

På Kungliga Operan i Stockholm har Maria Fontosh sjungit Rosina i Barberaren i Sevilla, både Musetta och Mimì i La Bohème, Marie i Brudköpet, Tatjana i Eugen Onegin, Fiordiligi i Così fan tutte och Violetta i La traviata. Hennes roller på operan i Frankfurt har innefattat Fiordiligi, Adina i Kärleksdrycken, Zerlina i Don Giovanni, Ginevra i Ariodante, Grevinnan i Figaros bröllop, Marie i Brudköpet och Marguerite i Faust. Hon har vidare framträtt vid Ruhr-Triennalen (Zerlina), Malmö Opera (Marguerite), Palau de les Arts i Valencia (Zerlina samt Marzelline i Fidelio), Opéra National de Paris (Musetta), Teatro Nacional de Sao Carlos i Lissabon (Antonia i Hoffmanns äventyr) samt vid Matteifestivalen i Luleå (Donna Elvira i Don Giovanni).

Säsongen 2009/2010 innefattade Così fan tutte och Figaros bröllop på Kungliga Operan och Faust på Semper Oper i Dresden. Under säsongen 2010/2011 lade Maria Fontosh ytterligare en roll till sin repertoar då hon sjöng Desdemona i Otello på Norrlandsoperan. Säsongen 2011/2012 innefattade Micaela i Carmen på Kungliga Operan i Stockholm.

I konsertsammanhang har Maria Fontosh sjungit Liù vid uruppförandet av Berios nya version av tredje akten av Turandot på Kanarieöarna (även utgiven på CD av DECCA), Szymanowskis Stabat Mater i Monte Carlo, Parasja i Stravinskijs Mavra med Göteborgs Symfoniker (även utgiven på CD) och Sifare i Mozarts Mitridate i Köpenhamn och Mannheim (även utgiven på CD). Hon har sjungit Mahlers Symfoni nr 4 och Nystroems Sinfonia del mare med Kungliga Filharmonikerna samt Chaussons Poème de l’amour et de la mer med såväl Sveriges Radios Symfoniorkester, Kungliga Filharmonikerna som med Frankfurt Radio Symphony Orchestra. Bland de dirigenter Maria Fontosh framträtt med kan nämnas Zubin Mehta, Lorin Maazel, Riccardo Chailly, Peter Eötvös, Carlo Rizzi, Lawrence Renes, Evgenij Svetlanov, Daniel Harding, Alan Gilbert, Adam Fisher och Sakari Oramo.

År 2002 belönades Maria Fontosh med tredje pris i Plácido Domingos Operalia i Paris.