Michael Weinius

Hovsångaren Michael Weinius, förstepristagare vid 2008 års internationella Wagner-tävling i Seattle, har på kort tid etablerat sig som en av Europas mest eftersökta och uppskattade tenorer.

Michael är född och uppvuxen i Stockholm och fick sin grundläggande musikaliska utbildning vid Adolf Fredriks Musikklasser, och studerade sedan vid Operahögskolan i Stockholm varifrån han utexaminerades 1995.

Han inledde sin karriär som baryton med roller som Guglielmo (Così fan tutte), Papageno (Trollflöjten), Posa (Don Carlo), Marcello (La Boheme) med flera, och var en regelbunden gäst vid de svenska operahusen.

2004 bytte Michael röstfack till tenor. Han debuterade som Laça (Jenufa) och dessa inledande framgångar banade väg för en rad rolldebuter: Riccardo (Maskeradbalen), Dick Johnson (La Fanciulla del West), Herodes (Salome), Turiddu (Cavalleria Rusticana), Siegmund (Valkyrian), Cavaradossi (Tosca), Don José (Carmen) och Otello (Otello).

Michael Weinius har fått ett flertal roller skrivna speciellt för honom, bl a David i Bathsheba av Sven-David Sandström. 2010 framträdde han för första gången på Opera Bastille i Paris i Mathis der Maler under ledning av Christoph Eschenbach.

2007 sjöng Michael för första gången Parsifal i en uppmärksammad uppsättning i Karlstad Domkyrka, därefter har han etablerat sig som en av de mest eftersökta uttolkarna av denna roll. Han har sjungit rollen på ett flertal internationella scener och med denna roll gjorde han sin debut på Bayerische Staatsoper i München våren 2013. Samma vår debuterade han med stor framgång på Deutsche Oper i Berlin i rollen som Lohengrin och detta ledde i sin tur till ett engagemang i Baden-Baden vid en Wagner-gala med Staatskapelle Dresden och Christian Thielemann. Våren 2015 kommer Michael att rolldebutera som Tristan, och 2017 väntar debuten som Siegfried.

Vid sidan av sina operaengagemang är Michael Weinius även flitigt engagerad som konsertsångare både i Sverige och utomlands och har samarbetat med dirigenter som Jukka-Pekka Saraste, Leif Segerstam, Marc Soustrot, Pier Giorgio Morandi, Kristijan Järvi, Friedemann Layer, Manfed Honeck, Gustavo Dudamel och Kent Nagano.

Michael Weinius har tilldelats åtskilliga priser, stipendier och utmärkelser. För sin tolkning av titelrollen i Peter Grimes på NorrlandsOperan belönades han med såväl Svenska Dagbladets Operapris 2009 som Tidskriften Operas pris. Han har tilldelats både Birgit Nilssons stipendium, Jussi Björling-stipendiet samt Lunds Studentsångares solistpris.

Våra artister