Anders Kilström

Mångsidige pianisten Anders Kilström är en av de främsta svenska pianisterna i sin generation. Han är verksam både som solist och kammarmusiker och har konserterat över hela Europa, Nordamerika, Asien, Australien, Nya Zeeland och f.d. Sovjetunionen.

Han har framträtt med dirigenter som Neeme Järvi, Franz Welser-Möst, Alan Gilbert, Thomas Dausgaard, Hans Vonk, Heinz Wallberg, Elgar Howarth och Hans Graf.

Anders har varit medlem i KammarensembleN för nutida musik sedan 1989 och har tillsammans med violinisten Christian Svarfvar och cellisten Daniel Blendulf en pianotrio som uppträder flitigt i kammarmusiksammanhang i Sverige och utlandet. Bland övriga kammarmusikparters kan man nämna barytonen Bryn Terfel, mezzosopranen Charlotte Hellekant, violinisterna Tobias Ringborg och Cecilia Zilliacus och cellisten Torleif Thedén, med vilken han bl.a. konserterat i New Yorks Carnegie Hall.

Anders Kilström har gett konserter i Kanada med Barbara Hendricks, spelat med Christian Svarfvar i ett flertal städer bl.a. Amsterdam, Wien, Köln, Birmingham, Paris, New Yorks Carnegie Hall. Han har även varit solist i John Cages konsert för preparerat piano samt uruppfört Saed Haddadds konsert för piano och ensemble.

Bland engagemang under tidigare säsonger kan nämnas: en världsturné med barytonen Bryn Terfel, solistengagemang med Stockholms Kungliga Filharmoniker, Staatskapelle Weimar, Filharmoniska Orkestern i Sofia, Göteborgssymfonikerna samt flera andra orkestrar.

Med KammarensembleN framträdde han som solist i Luca Francesconis pianokonsert ”Islands” i Warsawa, Stockholm, Hongkong och Vilnius.
Anders Kilströms har en mycket stor och varierad repertoar. Den inkluderar bl.a. 30-talet pianokonserter från hela musikhistorien, från Bach till Francesconi. Han har stor erfarenhet av nyskriven musik och har fått ett flertal verk skrivna direkt för sig.

Anders Kilström finns representerad på skivmärkena Caprice, Daphne, Nytorp Musik, Sterling och Musica Sveciae.

Anders Kilström studerade för professor Gunnar Hallhagen vid Kungliga musikhögskolan i Stockholm och gjorde sin solistdebut 1986 med med Sveriges Radios Symfoniorkester i Beethovens 5:e pianokonsert.
Han har även studerat för Tatiana Nikolajeva, György Sebök och Colette Zerah. 1988 tillbringade han vid Banff Centre i Kanada.

Anders Kilström är professor i pianospel på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och vid Mälardalens Högskola i Västerås.

Våra artister