Fredrik Zetterström

Fredrik Zetterström är en av Sveriges främsta barytonsångare och har varit engagerad vid flertalet skandinaviska operahus såsom Drottningholms Slottsteater, Kungliga Operan, Malmö Opera, GöteborgsOperan, Folkoperan, Det Kongelige Teater i Köpenhamn, Den Jyske Opera, NorrlandsOperan, VärmlandsOperan och Trönderoperan i Trondheim. Han har även framträtt vid Brooklyn Academy of Music i New York och Chicago Opera Theater.

Bland roller Fredrik gjort kan nämnas Enrico i Lucia di Lammermoor, Figaro i Barberaren i Sevilla, Germont i La Traviata, Greven i Figaros Bröllop, Leporello i Don Giovanni, Marcel och Schaunard i La Bohème, Harlekin i Ariadne på Naxos, Valentin i Faust, Don Pizarro i Fidelio, Jago i Otello, Escamillo i Carmen, Pantalone i Kärleken till de tre apelsinerna, och titelrollen i Tjajkovskijs Eugen Onegin.

Fredrik har konserterat med bl. a Sveriges Radios Symfoniorkester, Göteborgssymfonikerna, Norsk Kringkastingsorkester, Trondheims Symfoniorkester, Norrköpings Symfoniorkester, Symfoniorkestern vid NorrlandsOperan, Helsingborgs Symfoniorkester och Nordiska Kammarorkestern, och hans konsertrepertoar innefattar bl. a Mahlers Rückert-lieder, Rangströms Kung Eriks Visor, Stenhammars Florez och Blanzeflor samt de flesta oratorierna ur standardrepertoaren. Han har arbetat med dirigenter som Raymond Leppard, Alexander Vedernikov, Leif Segerstam, Jane Glover, Jacques Delacôte, Pierre Giorgio Morandi, Joseph Swensen, Henrik Schaefer, Pietro Rizzo, Thierry Fischer samt de flesta av de nu verksamma svenska dirigenterna.

Fredrik Zetterströms stora vokala omfång har gjort honom till en framstående och uppskattad uttolkare av nya vokalverk. Han har medverkat vid flera uruppföranden av verk skrivna av Daniel Börtz, Thomas Jennefelt, Sven-David Sandström, Knut Nystedt, Karin Rehnqvist och Lars Ekström.

Under åren 2001-2004 var Fredrik knuten vid Malmö Musikteater där han framträdde som Leporello, Jago, Harlekin och Marcello. 2004/05 sjöng Fredrik Figaro i Barberaren i Sevilla på NorrlandsOperan och Valentin i Gounods Faust på Malmö Opera. Under våren 2004 sjöng han Don Profondo i Rossinis Resan till Reims vid Chicago Opera Theater, dit han återvände i april 2005, då som Don Bartolo i Figaros bröllop. Hösten 2005 sjöng Fredrik Leporello i Don Giovanni med Håkan Hagegård i titelrollen på Värmlandsoperan och våren 2006 återvände han till Malmö Opera som Greven i Figaros bröllop under ledning av dirigent Arnold Östman.

Hösten 2006 rolldebuterade Fredrik som Rigoletto på Folkoperan i Stockholm och därefter sjöng han Marcello i La Bohème vid Malmö Opera. I rollen som Amfortas i Parsifal kom Fredriks mycket hyllade Wagnerdebut när Värmlandsoperan gav verket i Karlstad Domkyrka. Därefter följde Valentin i Faust för både GöteborgsOperan och Malmö Opera samt gästspel som Marcello på Det Kongelige i Köpenhamn.

Våren 2008 sjöng Fredrik sin första Jochanaan i Salome på Malmö Opera, där han hösten 2008 även gjorde rollen som Gerardo Escobar i urpremiären av Jonas Forsells opera Death and the Maiden på Malmö Opera. I juni 2008 sjöng Fredrik sin första Scarpia i Uppsala när Tosca gavs i stadens Domkyrka, Universitetsaula och Uppsala Slotts Rikssal. Säsongen 2008-09 sjöng Fredrik Marcello i en nyproduktion av La Bohème på Göteborgsoperan och Balstrode i Brittens Peter Grimes på NorrlandsOperan. Hösten 2009 medverkade han i uruppförandet av Daniel Börtz opera Goya på Göteborgsoperan. Under våren 2010 syntes Fredrik som Marcello i GöteborgsOperans La Bohème, samt som Jago i Verdis Otello på Uppsala slott, i regi av Wilhelm Carlson.

Säsongen 2010/11 inkluderade rolldebuten som Posa i Don Carlo på GöteborgsOperan, ledd av Christian Badea samt Wotan i Rhenguldet och Der Wanderer i Siegfried i den kritikerrosade Ringen på Värmlandsoperan i Karlstad. Senare samma säsong sjöng Fredrik Alfio i Cavalleria Rusticana och Canio i Pajazzo på Det Kongelige.

Sommaren 2011 sjöng Fredrik Giorgio Germont i La Traviata på Teater Hedeland. Hösten 2011 gjorde han stor succé med sin tolkning av Wozzeck på NorrlandsOperan. Produktionen leddes av Roland Kluttig och regisserades av Bogdan Zsyber och Carina Reich. Denna kritikerrosade Wozzeck spelades in och sändes på SVT.

2012 debuterade Fredrik Zetterström på Kungliga Operan i Stockholm som Scarpia i Tosca, med José Cura som Cavaradossi och Emma Vetter som Tosca. Under November sjöng han i samma hus sin första Renato i Verdis Maskeradbalen, i regi av Tobias Theorell och ledd av Pier Giorgio Morandi.
2012 erhöll Fredrik det prestigefyllda Operapriset från Tidskriften OPERA för sin tolkning av  Wozzeck på NorrlandsOperan. Våren 2013 sjöng han titelrollen i Aribert Reimanns Lear på Malmö Opera.

Bland senare och kommande engagemang märks Faninal i Rosenkavaljeren, Amonasro i Aida, Rigoletto, Markis de la Force i Karmelitsystrarna, Golaud i Pelleas och Melisande, Treenighets-Moses i Staden Mahagonnys uppgång och fall och Barnaba i La Gioconda.

Våra artister