Europa Galante

Europa Galante bildades 1990 av violinisten och dirigenten Fabio Biondi, som sedan dess varit dess ledare. Ensemblen etablerade sig snabbt som en av de ledande ensemblerna för tidig musik genom ett flitigt turnerande och en omfattande skivproduktion. De har framträtt på de flesta stora konserthus och vid festivaler i hela världen, såsom Teatro alla Scala i Milano, Accademia di Santa Cecilia i Rom, Suntory Hall i Tokyo, Concertgebouw i Amsterdam, Royal Albert Hall, Musikverein, Lincoln Center och Sydney Opera. De har turnerat i Australien, Japan, Canada, Israel, USA, Sydamerika och över hela Europa. De samarbetar ofta med olika operahus för att återupptäcka och restaurera bortglömda operor från 1600- och 1700-talen.

Ensemblen arbetar i varierande konstellationer, för att på bästa sätt göra den valda repertoaren rättvisa. Efter ett mångårigt samarbete med det franska skivbolaget Opus 111 signerade Europa Galante 1998 ett exklusivt kontrakt med Virgin Classics som hittills resulterat i närmare ett tjugotal produktioner. De har släppt en uppmärksammad och lovordad inspelning av Vivaldis opera Bajazet. Cd-releasen följdes upp av en omfattande turné där Europa Galante med solister framförde operan i Japan, Italien, Österrike och Frankrike.

Andra cd-produktioner innehåller symfonier av Sammartini, Vivaldi, Monza och Demarchi samt även solokonserter av Mozart.

Säsongen 2006/2007 turnerade Europa Galante i Europa (Frankrike, Italien och Tyskland) och genomförde även en omfattande turné i Australien och Nya Zeeland.

Våren 2005 besökte Europa Galante de svenska konserthusen för första gången. Hösten 2010 framträder Europa Galante i bl a Göteborg, Stockholm och Västerås.

Våra artister