Hannah Holgersson

Sopranen Hannah Holgersson har gjort sig ett namn som en artist med ovanlig bredd, med repertoar som sträcker sig från den tidiga renässans- och barockmusiken, via opera, till det rena avantgardet.

Genom en mångsidig verksamhet inom opera, kammarmusik, kyrkomusik och musikaler strävar Hannah efter att utforska ett brett spektrum av vokala uttryck och färger. Även den nutida musiken har i Hannah funnit en ideal uttolkare med verktygen för att möta de tonala och uttrycksmässiga utmaningar nyskrivna verk kan innebära. Hon har haft givande samarbeten med flera av våra mest uppskattade tonsättare såsom Anders Hillborg, Ingvar Lidholm, Kjell Perder och Steve Dobrogosz.

Hannah har framträtt med framstående orkestrar som Kungliga Filharmoniska Orkestern, Kungliga Hovkapellet, Radiosymfonikerna, Norrköpings Symfoniorkester, Malmö Symfoniorkester, San Fransisco Symphony Orchestra, Scottish Chamber Orchestra, Drottningholms Barockensemble, Stockholms Läns Blåsarsymfoniker samt slagverksensemblen Kroumata, och med framträdande dirigenter som Esa-Pekka Salonen, Alan Gilbert, Michael Tilson Thomas, Siegfried Köhler, Tönu Kaljuste, Lawrence Renes, John Adams, Nicolae Moldoveanu, Rolf Gupta och Tan Dun.

Januari 2010 ägde den brittiska debuten rum, då Hannah var solist i Scottish Chamber Orchestra’s nyårskonserter på turné i Skottland. Andra uppdrag under senare tid har varit instuderingen av rollen som Prinsessan Lan i Tan Duns opera Tea för Stockholms Konserthus tonsättarfestival, titelrollen i Martin Jonsson Tibblins opera Euridike vid urpremiären i Vadstena 2008, solistuppdrag med Eric Ericsons Kammarkör och som oratoriesolist runtom i Sverige.

2009 var Hannah solist i Sveriges Radios Symfoniorkesters traditionella TV-sända Trettondagskonsert, följt av ännu ett prestigefyllt uppdrag: det virtuosa sopranpartiet i Ligetis Requiem med San Francisco Symphony och dirigenten Michael Tilson Thomas, ett parti som Hannah är en av få sångerskor i världen som bemästrar efter tidigare framträdanden med Stockholms Filharmoniska Orkester och Alan Gilbert. Tidigare under säsongen 08/09 var Hannah solist vid Riksdagens öppnande, som detta år högtidlighöll 200-årsjubiléet av den svensk-finska unionen.

2006 var ett händelserikt år för Hannah. Till att börja med var hon med i den svenska Melodifestivalen där hon, med gruppen Elysion framförde låten ”Golden Star”. I juni 2006 var Hannah bland de 8 finalisterna i Wilhelm Stenhammar International Music Competition. I december 2006 medverkande Hannah i den stora julkonserten ”O Helga Natt” i Örebro tillsammans med tenoren Barry Banks. Året avslutades med Tolvslaget från Skansen, där Hannah sjöng inför 13 000 besökare och oräkneliga tv-tittare.

Hannah Holgersson är utbildad på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, varifrån hon har examen som sångsolist och pedagog. Hon debuterade som operasångerska i rollen som Zerlina i Mozarts Don Giovanni på Confidencen 2003. Andra operaroller på repertoaren är Polly Peachum (Tiggarens Opera, Läckö Slott 2005) och Maria (West Side Story) konsertant med dirigenten Lawrence Renes.

Bland övriga och kommande engagemang märks två konserter i Stockholms Konserthus under tonsättarfestivalen med musik av Anders Hillborg, medverkan som solist i Folkoperans omtalade föreställning Matteuspassionen. Nyårskonserter med Dalasinfoniettan, Hillborgs Lontana in sonno med Norddeutscher Rundfunk i Hamburg och BBC Symphony Orchestra och Hillborg’s Sirens vid BBC Proms.

Våra artister