Karolina Andersson – Sopran

Karolina Andersson är utbildad vid Högskolan för scen och musik i Göteborg och har gjort operaroller som Nattens Drottning i Trollflöjten, Gilda i Rigoletto, Ninetta i Den tjuvaktiga skatan, Guvernanten i The Turn of the Screw, Miss Wordsworth i Albert Herring, Blonde i Enleveringen ur Seraljen och Guvernanten i Brittens The Turn of the Screw, samt två uruppföranden; Annette i Faust (Philippe Fénelon) och Ophelia i Hamlet (Christian Jost).

2007-2009 var hon anställd vid Komische Oper i Berlin, dit hon också återkommit som gäst i ett flertal produktioner. Hon har dessutom haft engagemang på Opéra national de Paris, Staatsoper Berlin, Théâtre du Capitole Toulouse, GöteborgsOperan, Kungliga Operan, Drottningholms slottsteater, Läckö Slottsopera m.fl.

Karolina är inte främmande för nutida musik och har sjungit partier som Graziella i Detlev Glanerts Josef Süß i Munchen, Regan i Malmö Operas kritikerrosade uppsättning av Lear (Aribert Reimann), liksom två uruppföranden; Annette i Faust (Philippe Fénelon) och Ophelia i Hamlet (Christian Jost).

Till andra nyliga engagemang hör Violetta i La Traviata på Malmö Opera, Gilda i Rigoletto på Komische Oper Berlin, Nattens Drottning i Wien, Kassel, GöteborgsOperan och Kungliga Operan i Stockholm.

Under säsong 2014/15 är Karolina engagerad på WermlandsOperan i Revolutionstriologin, rollen som Susanna i Figaros Bröllop och Fidelio. Karolina sjunger Nattens Drottning i Trollflöjten både på Kungliga Operan och på Komische Oper Berlin. Hon kommer att vara solist vid Sveriges Radios Symfoniorkesters Trettondagskonsert på Berwaldhallen.

Karolina har bl a erhållit Kungliga Musikaliska Akademiens Christina Nilsson stipendium och Sten A Olssons kulturstipendium.

Karolina är även flitigt engagerad som solist i oratorie- och konsertsammanhang.

Våra artister